Gezondheid

rood kruis

Zoals de meeste fokkers willen wij ook alleen met gezonde dieren fokken. We kunnen natuurlijk nooit zien wat er aan de binnenkant gaande is maar we kunnen wel bepaalde risico’s uitsluiten. Zo komen onze kittens altijd uit ouders die negatief getest zijn op FeLVFIVHCM en PKD. Laat de cattery waar u uw kitten wilt gaan aanschaffen deze testen overleggen, vraag er naar, dan bent u er zeker van. Een goede cattery heeft hier geen enkel probleem mee en zal u zelfs graag alles willen laten zien. Onze testresultaten zijn gescand en u kunt ze te allen tijde bij ons inzien of een kopie bij ons opvragen, wij sturen ze graag toe.

Onze kittens worden 2 x geënt door onze dierenarts en daarbij ook 2 x grondig nagekeken, ze worden 4 x ontwormd (2 x met Panacur en 2 x met Milbemax) en ze worden gechipt. Alles wordt bijgehouden in een voor elke kitten persoonlijk dierenpaspoort met gezondheidsverklaring van de dierenarts.

Waarom testen op genoemde aandoeningen? Binnen elk ras zijn er erfelijke aandoeningen die frequent voorkomen. Dit komt doordat bijna alle dieren binnen een ras ver of dichtbij verwant zijn aan elkaar. Het ras is immers gesticht met enkele individuen die ook wel stichterkatten worden genoemd. Van die stichterkatten was niet bekend of en welke erfelijke aandoeningen ze bij zich droegen. Dit omdat niet preventief werd onderzocht of de katten dragers van bepaalde erfelijke aandoeningen waren, en omdat sommige erfelijke aandoeningen zich pas ontwikkelen als een kat ouder is. Als een dergelijke aandoening niet (sluitend) traceerbaar is met dna-onderzoek, merk je pas later of een kat desbetreffende erfelijke aandoening heeft. Vaak zijn er dan al meerdere nakomelingen van de kat geboren en ingezet voor de fok. En er zijn meerdere nakomelingen verkocht als kitten voor liefhebber.